Енергоатом звертає увагу на проблеми електронної звітності

Вiталій (адміністратор)

Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» нещодавно загострило увагу державних органів на проблеми подання електронної звітності в Україні.
Розробники програми "Соната" підтримують таке звернення та сподіваються на якісь зміни у цьому напрямку.

"НАЕК «Енергоатом» звертається до державних органів та профільних комітетів Верховної Ради України з проханням втрутитись в ситуацію, яка склалась навколо формування і подання електронної податкової звітності платниками податків. Відповідні листи Енергоатом направив Міністерству фінансів України; Державній фіскальній службі України; Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України; голові Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки; голові Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку, а також голові Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

В Компанії підкреслюють, що з березня 2015 року саме поняття електронної податкової накладної (ЕПН), за визначенням законодавства України як електронний документ, перестало існувати в Україні взагалі.

На думку фахівців Енергоатома причина проблем з оформленням ЕПН полягає в недосконалості спеціалізованого програмного забезпечення (СПЗ), яке пропонується на українському ринку послуг з адміністрування електронних податкових звітностей. На жаль, не у всіх операторів цього ринку послуг нові функції СПЗ, як то направлення ЕПН контрагенту (у т.ч. за вибраними реквізитами), вивантаження ЕПН з системи СПЗ, формування реєстру ЕПН, почали працювати відразу, тим більше без помилок. Так, наприклад найпопулярніша на сьогодні СПЗ «M.E.Doc-IS» (за різними оцінками 60-70 % ринку послуг) за функцією «направити ЕПН контрагенту» за заданим реквізитом контрагента сама вибирає з власної бази даних реквізити контрагента (що часто не співпадає з реальним, тим більше при розгалуженій організаційній структурі платника).

В результаті всі учасники процесу під загальною назвою «Електронне адміністрування ПДВ» не мають у своєму розпорядженні ЕПН у форматі саме електронного документу а захист даних цього документу повністю відсутній. Форма (спосіб) передачі ЕПН покупцеві, обраний розробниками «M.E.Doc-IS» грубо суперечить вимогам Податкового Кодексу України, законам України "Про електронний цифровий підпис" та "Про електронні документи та електронний документообіг", чинних нормативних документів Державної фіскальної служби, Мінфіну та ДСТЗІ України.Ця проблема була ускладнена тим, що ДФС протягом лютого-березня 2015 рокубулизастосовані заходи впливу на решту операторів СПЗ (колег-конкурентів СПЗ «M.E.Doc-IS»). Наслідком цих заходів стало переведення всіх існуючих операторів спеціалізованого програмного забезпечення у режим застосування механізму та формату, визначених наказом Державної податкової служби України № 499 - уніфікованого формату транспортного повідомлення. В результаті чого з березня 2015 року поняття ЕПН, за визначенням законодавства України як електронний документ, перестало існувати взагалі. І якщо для подання податкової звітності (декларацій) у платника залишається право і можливість на формування електронного документу за вимогами чинного законодавства та подання його до органу ДФС, то для формування та подання ЕПН у форматі, визначеному Законом, у платника такої можливості вже не існує.

В Енергоатомі переконані, що при самому песимістичному (для платників) сценарії розвитку подій податкові зобов’язання всіх платників за всіма об’єктами оподаткування будуть сформовані та підтвердженні органами ДФС у повному обсязі, а податковий кредит по цих же операціях прийнятий перевірками не буде через відсутність первинного документу – ЕПН."

http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press/nngc/43309-energoatom_zverta_uvagu_derjavnih_organv_na_nemojlivst_podannya_elektronno_podatkovo_zvtnost_u_viznachenomu_zakonom_format/

webprogrammer2#3586

Ничего не понял.

Відповісти у темі

Відповісти

Технічна підтримка: support@sonata.biz.ua